maandag, 08 oktober 2012

Couscous

Marokkaanse Couscous met zeven groenten

Voor 4 personen

 800 g lamsschouder,

 600 g fijn griesmeel,

2 teentjes knoflook, 1 ui,

 3 aardappelen, 1 aubergine, 3 rapen,

 4 tomaten,

 200 g kikkererwten,

 1 eetl. tomatencoulis,

 1 mespunt muskaatnoot, 1 mespunt karwij (wilde komijn), 1 mespunt kaneel, 1 mespunt paprikapoeder, 1 koffielepel korianderzaadjes, 2 stengels verse koriander, 50 g boter, olie, peper en zout.

 1. Snij het lamsvlees in blokjes. Pel de look en de ui en hak fijn. Verwarm twee eetlepels olie in het onderste deel van een couscoussier (couscouspan) en stoof er de look, de ui, de kikkererwten en het lamsvlees in aan. Laat 15 min. stoven en roer regelmatig om.

 2. Dompel de tomaten één minuut in kokend water. Koel ze snel af onder koud water, pel ze, verwijder de pitjes en stamp ze fijn.

3. Voeg de kruiden, de fijngestampte tomaten, de tomatencoulis en de koriander toe. Voeg water toe tot alles net onder staat. Breng op smaak met peper en zout. Breng op kookpunt en laat daarna gedurende 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.

4. Giet het griesmeel in een schotel, overgiet met 20 cl water, meng goed en laat 10 min. rusten.Voeg nog eens 5 cl water toe en laat opnieuw 5 min. rusten. Maak het griesmeel los, giet het over in het bovenste deel van de couscoussier en leg er een neteldoek over. Laat rusten.

5. Schil de wortelen, de aatdappelen en de rapen en snij ze in grotere stukken.

6. Voeg alle groenten aan de couscoussier toe, behalve de courgette. Zet het bovenste deel met het griesmeel erop en laat 35 min. garen.

7. Voeg 15 min. voor het einde van de gaartijd de courgette toe aan het onderste deel van de couscoussier.

8. Giet als alles gaar is het griesmeel in een grote schaal, voeg er klontjes boter aan toe en meng. Maak een kuil in het midden en leg er de groenten en het vlees in. Dien het kookvocht apart op.

De commentaren zijn gesloten.