maandag, 20 oktober 2014

Winterkost

De herfst gaat zich laten voelen , en op het land worden de meeste wintergroenten ,  stilletjes aan binnengehaald en kan men weer aan andere menu's denken . Een andere hoofdstuk in Ons Kookboek .
Vlaanderen , is een belangrijke marktspeler op gebied van wintergroenten , vooral in het Westelijke deel van Vlaanderen , dat een beetje de keuken van België is.


Boerenkool
klik op de Kool

Onze vitamines moeten wij daaruit halen om ons te wapenen tegen de winterkwaaltjes .
De meeste daarvan zitten in allerlei soorten Kolen .Hier vind je een lijst met de voornaamste , en die zou iedere gezin met kinderen toch regelmatig moeten klaarmaken .
klik hier voor de lijst

vrijdag, 10 oktober 2014

Friet , spek en eieren

Spiegelei met krokante dunne spekreepjes


IMG_6871-crop.JPG



Bij niet weten wat te kiezen wat wij weeral moesten voor middagmaal ,
dan maar een noodoplossing , en gingen voor een spiegelei !
Eieren rechtstreeks v/d boer ( zijn kippen hé ) met fijne afgesneden spekreepjes ,
krokant gebakken om daarna elk 2 spiegeleieren gebakken .
Na het bakken v/d eieren het vuur afgezet en daar het eiwit laten stollen om daarna een 3tal minuten onder grill te plaatsen in de oven om de bovenkant te garen .
Met zelf gemaakte frietjes in de hernieuwde frituurolie ,
was het een brasserie gerechtje waardig . Dit gerecht heb ik dikwijls , toen ik indertijd nog trucker was , vooral in Duitsland besteld

woensdag, 08 oktober 2014

Roggevlerken

Roggevlerken op Jean's wijze
Twee mooie dikke roggevlerken (of vleugens , zoals jezelf het noemen wilt) , droog die een beetje met keukenpapier , wrijf die dan met bloem (ikzelf neem speltbloem) . Warm ondertussen je pan in en laat goed warm worden , niet heet , en smelt bakboter en evenveel hoeveboter , laat die niet te veel bruin worden , en leg dan en roggevlerken erin en kom er niet aan voor een 5-tal minuten .Als die tijd om is , draait voorzichtig om en zet je vuur 30% lager en laat nog eens 5 minuten . Nadien neem je de roggevlerken eruit en laat rusten voor een zestal minuten . Tijdens dit proces , giet het meeste vet weg en laat je vuur staan zoals hij laatst stond , neem je flinke portie hoeveboter ( ook volgens eigen smaak ) smelten en doe een grote el kappertjes erbij , ( dit kun je ook naar eigen smaak doen ) , doe er een th lepel rode wijnazijn er bij , of eventueel citroen en laat een poosje aansudderen . Wat je bij de roggevlerken wil eten is jouw eigen fatansie , een goede purée past hier zeker bij met een mengeling van salades , ook kan men kiezen voor pasta waren .
Zorg ervoor dat je warme borden hebt
eet smakelijk.

vis;hobbykok

 

14:31 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, Piet Huysentruyt, vis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis;hobbykok |  Facebook |