zaterdag, 20 december 2014

chicken roulade

chicken roulade (kiproulade)

 

een roulade van kippenfilet opgevuld met platte kaas , vergezeld van broccoli ,
gesmolten blue d'Auvergne , aardappelgratin en sparappel kroketjes .

 

Meer moest het niet zijn om de zaterdagavond door te komen .

roulade_Kip_sparapples_Blue.JPG

roulade_Kip_sparapples_Blue (3).JPG

 

dinsdag, 16 december 2014

receptidee voor kerstavond.

Gemakkelijk en tijd om bij de familie kerstavond te vieren . Kan gedeelte vooraf klaarzetten .



Uit de reklamefolder van Delhaize


Delhaize
Receptidee

Eendenborst met rode pompelmoes en peperkoek

Ingrediënten voor 4 personen :

3 eendenborstfilets
1/2 blokje gevogeltebouillon
4 sneetjes biopeperkoek
4 rode pompelmoezen
2 el room
zout en peper

Bereidingsswijze


Rooster 1 sneetje peperkoek en laat afkoelen (het zal hard worden)
Schil 3 pompelmoezen , snij de partjes tussen de vliezen uit
Doe dit boven een groot bord , zodat het sap opgevangen wordt.
Giet dit sap van de vierde pompelmoes toe.
Vul verder aan met water tot je 25 cl vloeistof hebt. Doe hierbij het verkruimelde halve bouillonblokje
en 3 verkruimelde sneetjes peperkoek.
Snij het vet bovenop de eendenborsten met een puntig mes kruisgewijs in .
Leg ze in een pan met anti-aanbaklaag met de vetkant naar onder en bak 5 min. op een matig vuur
gooi tussendoor het vet weg . Draai om en bak nog 5 min. , afhankelijk van de dikte . kies eigen cuisson
Kruid af met zout en peper
Haal uit de pan en verpak in aluminumfolie . Verwijder het braadvet en giet de inhoud van de beker in de pan .
Roer de aanbaksels los en laat 2 min. al roerend koken op een heel zacht vuurtje .
De peperkoek zal smelten . Voeg de room toen en breng op smaak met peper en zout .
Leg de partjes pompelmoes in de saus .
Verwarm nog even terwijl je de eendenborst in plakken snijdt .
Dien warm op , bestrooid met de geroosterde verkruimelde peperkoek .
Serveer met courgettenpannenkoekjes en een mengeling van witte en wilde rijst .
Wijntip : Chateau Plantey 2010 ,
Paulliac A.C.
€ 13,93

Smakelijk en Vrolijk Kerstavond.

woensdag, 08 oktober 2014

Roggevlerken

Roggevlerken op Jean's wijze
Twee mooie dikke roggevlerken (of vleugens , zoals jezelf het noemen wilt) , droog die een beetje met keukenpapier , wrijf die dan met bloem (ikzelf neem speltbloem) . Warm ondertussen je pan in en laat goed warm worden , niet heet , en smelt bakboter en evenveel hoeveboter , laat die niet te veel bruin worden , en leg dan en roggevlerken erin en kom er niet aan voor een 5-tal minuten .Als die tijd om is , draait voorzichtig om en zet je vuur 30% lager en laat nog eens 5 minuten . Nadien neem je de roggevlerken eruit en laat rusten voor een zestal minuten . Tijdens dit proces , giet het meeste vet weg en laat je vuur staan zoals hij laatst stond , neem je flinke portie hoeveboter ( ook volgens eigen smaak ) smelten en doe een grote el kappertjes erbij , ( dit kun je ook naar eigen smaak doen ) , doe er een th lepel rode wijnazijn er bij , of eventueel citroen en laat een poosje aansudderen . Wat je bij de roggevlerken wil eten is jouw eigen fatansie , een goede purée past hier zeker bij met een mengeling van salades , ook kan men kiezen voor pasta waren .
Zorg ervoor dat je warme borden hebt
eet smakelijk.

vis;hobbykok

 

14:31 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, Piet Huysentruyt, vis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis;hobbykok |  Facebook |

zondag, 02 maart 2014

Hesperolletjes

Tradioneel recepten uit grootmoeders tijd

IMG_6178.JPG

Benodigheden ; voor 4 personen
8 stronken , witloof ; 8 schellen ham , muskaatnoot , peper en zout , gruyere kaas ,Parmezaanse kaas,

Snij eerste de uiteinden af op 1cm , neem een braisierepan doe er ongeveer 40gr boter erin met water zo een 3cm hoog en leg de stronken witllof erin en kruid met peper , zout en ruim muskaatnoot (vers geschraapt) en laat een 15 min op een laag vuur braiseren. Laat ze dan een poosje uitdruppen op keukenpapier , doe ze dan in een ovenschotel en giet er de Mornay² saus erover en indien plaats over langs de kanten , leg er een paar gekookte aardappelen errond en bestrooi dan uw kaas erover

voor de witte saus (klik hier)

i.p.v. van gruyere heb ik Prince de Dieux gebruikt en de Gruyere gemengd met ,Parmezaanse kaas op de afgewerkte schotel om dan een 20 min. in de oven en nog eens 3min. onder grill om het heerlijke korstje te bekomen .
Daarbij heb ik gekookte aardappelen gedaan , men kan er eventueel een paar gekookte aardappelen romdom in de ovenschotel in leggen bestrooid met de kaas .



Prince de dieux

 

2 - Mornay saus bekomt men nadat je er kaas bij de bechamelsaus hebt toegevoegd

zaterdag, 01 maart 2014

Saffraansausje met selder en peterselie

Saus voor bij de vis

Ingrediënten(4personen)                                                  Voorbereiding (10 min.)

1 stengel witte selder                                                        Snij de selder in kleine blokjes

3 takjes verse peterselie                                                    Snipper de sjalot

1 sjalot                                                                            Hak de peterselie fijn

1 dl lichte room

1 el boter

1 dl witte wijn of vermout

2 dl visfond

1/2 capsule saffraan

zout en zwarte peper

Bereiding (30 min.)

  1. Smelt de boter in een steelpannetje .Stiif de sjalot en de selder 5 min. op een zacht vuurtje.
  2.      Overgiet met witte wijn of vermout en laat de helft inkoken.
  3.      Giet er de visfond en de room bij en laat 5 min. inkoken.
  4.      Voeg op het laatste moment de saffraan en de fijngehakte peterselie toe.

                 Kruid met zwarte peper en zout.

     W Voeg op het einde nog een koffielepel rouille toe voor een extra pittige smaak . Laat daarna het sausje niet meer koken.

      W U kan ook 3 el fijngesnipperde peterselie uit de diepvries gebruiken.

      W Lekker bij alle soorten vis en bij scampi's.

DSC_9360-e1326744802307.jpg

 

 

 

 

01:43 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, keuken, vis, Winkelen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 17 februari 2014

Konijn met abdijbier

Stoofpotje van konijn met abdijbier

hoofdgerecht



<align="left"> 4 stukken konijn - 1/3 knolselder - 4 dikke wortelen - 1 ui - 800gr aardappelen - 2 el boter - 1 sneetje brood -
1 el mosterd - 33 cl abdijbier (blond) - 5 dl kippenbouillon - peper & zout

voorbereiding
Snij de ui grof - schil de knolselder en de wortelen en snij in geleijke blokjes van 1cm - schil de aardappelen.


Bereiding


Smelt de boter in een grote kookpot met dikke bodem en bak de stukken konijn aan alle kanten goudbruin.
Breng op smaak met peper en zout.
Leg de stukken ui rond het konijn en giet het bier en de bouillon er langs de rand van de kookpot bij
Besmeer de boterham met de mosterd en leg op de stukken konijn.
Laat afgedekt ±1 uur sudderen op het vuur
Kook de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water
Roer de boterham goed onder het vocht v/h konijn en voeg de knolselder en de wortelentoe
Laat nog 20 min. garen .
Voeg eventueel nog wat kippen bouillon toe als er te vocht overblijft.
Breng op smaak met peper & zout

Afwerking
Verdeel de stukken konijn met de groentjes over de borden
serveer met de gekookte aardappelen.

biertip:
Postel Dubbel
abdijbier
Flamboyant 'Tradition
A.O.P. Fitou

konijn

aangeboden door Colruyt

22:25 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, keuken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 30 januari 2014

Onze Patatten

Aardappellen , gezond ? lees er meer over hieronder over.

 


Aardappelen Heb je je wel eens afgevraagd waarom aardappelen zo goedkoop zijn? De methode om aardappels te telen is sterk afhankelijk van pesticiden. Daarom groeien ze snel en groot. De grond waarop aardappelen groeien is doordrenkt van de pesticiden. Biologische aardappels zijn wel iets duurder maar je kunt ze veel dunner schillen of zelfs niet schillen en slechts raspen en de zwarte puntjes weghalen. Dat kun je bij pesticiden-aardappels beslist niet doen want dan krijg je teveel gif binnen.


klik op de blauwe aardappelen

woensdag, 30 oktober 2013

Reeragout met bier

Wildgerechten uit Inspiratie , uitgegeven door Colruyt
Reeragout met bier en knolselderpuree

Reeragout
klik

bron: Colruyt

22:15 Gepost door jean d in Colruyt, groenten, hobby-kok, keuken, recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zaterdag, 03 november 2012

Redgy's Loempia

zelf Loempia maken , echt niet moeilijk , wel een beetje werk (voorbereiding)

 

<
klik hierboven



mini loempia's lekker als borrelhapje

vrijdag, 12 oktober 2012

kalfslever op zijn Piets

Vrijdagmiddag staat dees lekkernij op het menu , voor mij , want moeder de vrouw lust geen organen vlees , alhoewel volgens sommige wetenschappers zeer hoge voedingswaarden , verscheidene bereidingsmethoden , maar ik ga voor Piet Huysentruyt zijn recept

 


klik

09:32 Gepost door jean d in Colruyt, groenten, hobby-kok, keuken, recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |