donderdag, 25 januari 2018

Omelet tomaat

Een omelet , lekker en iets dat iedereen kan , je kan er uw eigen creativiteit kwijt
Nu heb ik bij deze (voor 2 personen) 4 eieren genomen , goed met de garde door mekaar geklutst , zout en peper toegevoegd, gedroogde basilicum en 1 el melk.
In een pan een 50g hoeveboter , niet laten bruinen en de geklutste eieren erin gedaan.
Ondertussen had ik de grill van de oven op 100 graden laten voorverwarmen ,nadat de eieren in de pan op een middelmatig vuur de onderkant laten aanbakken ,
werd de pan in de oven voor een 3-tal minuten gezet.
Omelet van Jeanskookhoekje
meer[...]

De omelet werdt verrijkt met schijfjes kersttomaat.
Zo , jonge mensen, ga naar de boer om scharreleieren
en bakken maar.
Het begin van jullie kookkunsten begint hier.
Smakelijk !!!

08:00 Gepost door jean d in hobby-kok | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hobbykok, eieren |  Facebook |

zaterdag, 20 december 2014

chicken roulade

chicken roulade (kiproulade)

 

een roulade van kippenfilet opgevuld met platte kaas , vergezeld van broccoli ,
gesmolten blue d'Auvergne , aardappelgratin en sparappel kroketjes .

 

Meer moest het niet zijn om de zaterdagavond door te komen .

roulade_Kip_sparapples_Blue.JPG

roulade_Kip_sparapples_Blue (3).JPG

 

dinsdag, 16 december 2014

receptidee voor kerstavond.

Gemakkelijk en tijd om bij de familie kerstavond te vieren . Kan gedeelte vooraf klaarzetten .



Uit de reklamefolder van Delhaize


Delhaize
Receptidee

Eendenborst met rode pompelmoes en peperkoek

Ingrediënten voor 4 personen :

3 eendenborstfilets
1/2 blokje gevogeltebouillon
4 sneetjes biopeperkoek
4 rode pompelmoezen
2 el room
zout en peper

Bereidingsswijze


Rooster 1 sneetje peperkoek en laat afkoelen (het zal hard worden)
Schil 3 pompelmoezen , snij de partjes tussen de vliezen uit
Doe dit boven een groot bord , zodat het sap opgevangen wordt.
Giet dit sap van de vierde pompelmoes toe.
Vul verder aan met water tot je 25 cl vloeistof hebt. Doe hierbij het verkruimelde halve bouillonblokje
en 3 verkruimelde sneetjes peperkoek.
Snij het vet bovenop de eendenborsten met een puntig mes kruisgewijs in .
Leg ze in een pan met anti-aanbaklaag met de vetkant naar onder en bak 5 min. op een matig vuur
gooi tussendoor het vet weg . Draai om en bak nog 5 min. , afhankelijk van de dikte . kies eigen cuisson
Kruid af met zout en peper
Haal uit de pan en verpak in aluminumfolie . Verwijder het braadvet en giet de inhoud van de beker in de pan .
Roer de aanbaksels los en laat 2 min. al roerend koken op een heel zacht vuurtje .
De peperkoek zal smelten . Voeg de room toen en breng op smaak met peper en zout .
Leg de partjes pompelmoes in de saus .
Verwarm nog even terwijl je de eendenborst in plakken snijdt .
Dien warm op , bestrooid met de geroosterde verkruimelde peperkoek .
Serveer met courgettenpannenkoekjes en een mengeling van witte en wilde rijst .
Wijntip : Chateau Plantey 2010 ,
Paulliac A.C.
€ 13,93

Smakelijk en Vrolijk Kerstavond.

maandag, 20 oktober 2014

Winterkost

De herfst gaat zich laten voelen , en op het land worden de meeste wintergroenten ,  stilletjes aan binnengehaald en kan men weer aan andere menu's denken . Een andere hoofdstuk in Ons Kookboek .
Vlaanderen , is een belangrijke marktspeler op gebied van wintergroenten , vooral in het Westelijke deel van Vlaanderen , dat een beetje de keuken van België is.


Boerenkool
klik op de Kool

Onze vitamines moeten wij daaruit halen om ons te wapenen tegen de winterkwaaltjes .
De meeste daarvan zitten in allerlei soorten Kolen .Hier vind je een lijst met de voornaamste , en die zou iedere gezin met kinderen toch regelmatig moeten klaarmaken .
klik hier voor de lijst

vrijdag, 10 oktober 2014

Friet , spek en eieren

Spiegelei met krokante dunne spekreepjes


IMG_6871-crop.JPG



Bij niet weten wat te kiezen wat wij weeral moesten voor middagmaal ,
dan maar een noodoplossing , en gingen voor een spiegelei !
Eieren rechtstreeks v/d boer ( zijn kippen hé ) met fijne afgesneden spekreepjes ,
krokant gebakken om daarna elk 2 spiegeleieren gebakken .
Na het bakken v/d eieren het vuur afgezet en daar het eiwit laten stollen om daarna een 3tal minuten onder grill te plaatsen in de oven om de bovenkant te garen .
Met zelf gemaakte frietjes in de hernieuwde frituurolie ,
was het een brasserie gerechtje waardig . Dit gerecht heb ik dikwijls , toen ik indertijd nog trucker was , vooral in Duitsland besteld

woensdag, 08 oktober 2014

Roggevlerken

Roggevlerken op Jean's wijze
Twee mooie dikke roggevlerken (of vleugens , zoals jezelf het noemen wilt) , droog die een beetje met keukenpapier , wrijf die dan met bloem (ikzelf neem speltbloem) . Warm ondertussen je pan in en laat goed warm worden , niet heet , en smelt bakboter en evenveel hoeveboter , laat die niet te veel bruin worden , en leg dan en roggevlerken erin en kom er niet aan voor een 5-tal minuten .Als die tijd om is , draait voorzichtig om en zet je vuur 30% lager en laat nog eens 5 minuten . Nadien neem je de roggevlerken eruit en laat rusten voor een zestal minuten . Tijdens dit proces , giet het meeste vet weg en laat je vuur staan zoals hij laatst stond , neem je flinke portie hoeveboter ( ook volgens eigen smaak ) smelten en doe een grote el kappertjes erbij , ( dit kun je ook naar eigen smaak doen ) , doe er een th lepel rode wijnazijn er bij , of eventueel citroen en laat een poosje aansudderen . Wat je bij de roggevlerken wil eten is jouw eigen fatansie , een goede purée past hier zeker bij met een mengeling van salades , ook kan men kiezen voor pasta waren .
Zorg ervoor dat je warme borden hebt
eet smakelijk.

vis;hobbykok

 

14:31 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, Piet Huysentruyt, vis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis;hobbykok |  Facebook |

woensdag, 24 september 2014

Zalm papillot

Onlangs naar Auchan - Roncq boodschappen gedaan , daar een zalm aan de haak (haha) geslagen , omdat veel vissoorten goedkoper en verser zijn . Die zalm die men daar kan kopen is geheel andere smaak (beter) dan die men in België kan kopen . Dan moet die natuurlijk nog klaarmaken , en na effe gegoogeld , heb ik maar in een envelopke ( papillot )  gedaan .

klik hier voor het recept

IMG_3491.JPG


foto © jadeg

zondag, 29 juni 2014

Stoofpotje van hondshaai

hondshaai.jpg
Stoofpotje van hondshaai



Zaterdag een visdag van gemaakt , nl. hondshaai of in de volksmond zeepaling , daar hij door vele vishandelaars als paling verkocht werd in de winkels en zo een duurdere prijs konden aan rekenen . En mensen die leek waren op vlak van vissoorten , trapten daar in . Er zit trouwens iets minder smaak in , daarom ook goedkoop , maar met een goedkoop produkt kan men toch nog een goed gerechtje klaarmaken , kwestie van smaaktoevoegingen bij te bereiden . In Anita's bereiding zit tal van specerijen , zoals , olijven , 1 rode peper , 1 glas witte wijn , 1 ajuin , kappertjes , peper en zout , 1 blikje tomaatpuree , 1 tomaat en dit alles laten pruttelen op een zacht vuurtje voor 15 minuten en klaar is kees . Als toevoegsel kan men kiezen wat men zelf wilt , rijst , pasta en gekookte aardappelen .

 




Hondshaai -(Scyliorhinus canicula)


klik hier voor recept Jeroen Meus


klik hier voor recept Jeroen Meus #2


klik hier voor recept Ilse D'hooge


klik hier voor recept Ilse D'hooge uit de Libelle weekblad

donderdag, 12 juni 2014

Pompoensoep

de laatste portie pompoen tot een heerlijke soepje verwerkt , had er nog in de diepvries , overschot van een groot exemplaar . Terwijl er mij ook herinneringen opwekte , toe, ik nog als jonge trucker , door mijn baasje in een avontuur stortte door een eerste maal naar Parijs te rijden ! In die tijd was alles nog niet zo bewegwijzerd , had de chauffeur nog geen stadsplannen laat staan een navigatie systeem ! Toen moest men er op betrouwen om een collega of  een plaatselijke chauffeur of cafébaas , dit op dikwijls veel te klein papiertje te tekenen ! gewoon hilarisch ! Ging er naartoe met groenten of vlees op de markt van Paris ( toen een 1 miljoen inwoners ! ) Af en toe stond ik daar 2 á 3 dagen in een mierenhoop , en daar heb ik de befaamde Parijse uiensoep leren kennen in de Parijse bistro's , dit zowel overdag of in de nacht , want daar werd gewerkt 24 op 24 uur ! 




Dit soepje hierboven werd gemaakt door Anita , mijn vrouw , die daar op dit gebied een meesterkokkin is .

Zou bijna zeggen , wie met de kersttijd naar Parijs geweest en niet Soupe á l'oignon geproefd heeft bij temperaturen onder nul , heeft Parijs niet beleefd zoals het zou moeten


Hieronder het recept in het Frans
la soupe à l'oignon gratinée La particularité de cette soupe, est qu’elle se boit principalement au petit matin, quand Paris s’éveille, par les noctambules… Aujourd’hui, le chef Bernard Noël, dans la maison depuis 40 ans, ne propose plus à la carte la gratinée, il réserve cela seulement pour les copains. Denise quant à elle tient l’établissement depuis 46 ans, et à 84 ans, continue à venir prendre ses repas dans le bistrot et à y recevoir. Bernard vente ses talents de cuisinière, mais elle répond très modestement que c’est une simple cuisinière. Ingrédients (pour 4 personnes)
3 oignons moyens
150 g de baguette de la veille
1,5 litres de bouillon de bœuf maison (ou 4 sachets de bouillon Ariaké)
5 cuillères à soupe de Porto
170 g d’emmenthal râpé (mais Denise utilise du cantal, sa région d’origine)
30 g de beurre
poivre du moulin
Préparation
Préparer un bouillon de pot au feu (poireaux, carottes, céleri, navets…).
On passe ensuite le bouillon.
On réalise une fondue d’oignons au beurre, mais sans vin blanc !
On mouille ensuite cela avec le bouillon, puis on laisse cuire 10mn.
On prépare des croutons aillés, on ajoute du fromage puis on gratine.
Du temps des Halles on ajoutait un petit verre de Porto.1 litre 1/2 de bouillon de pot au feu réalisé avec : Poireaux, carottes, navets, rutabagas et oignons Un bouquet garni Eau, sel et poivre Clous de girofle Viande de bœuf (paleron et gite) Préparation Préchauffez le grill du four. Pelez et émincez les oignons (ne cherchez pas à les couper trop fin). Faites les fondre 10 minutes dans une poêle avec le beurre. Coupez la baguette en rondelles de 2 cm d’épaisseur environ et placez-les sur une plaque, bien étalées, dans le bas du four. Retournez-les et retirez-les quand elles sont bien dorées. Portez le bouillon à ébullition. Versez sur les oignons, ajoutez le Porto, et laissez cuire encore 15 minutes à feu moyen. Ajoutez 20 tours de moulin à poivre. Dans une sauteuse ou une cocotte large, versez 1/3 de la soupe. Ajoutez 1/3 des rondelles de baguette, puis saupoudrez 50 g de fromage. Recommencez 2 fois en terminant par le pain 70 g de fromage. Enfournez 5 minutes sous le grill en surveillant la cuisson. La soupe doit être gratinée mais pas brulée ! Servez avec une louche.

zondag, 08 juni 2014

Spareribs

anigif.gif



deel van BBQ , ribbetjes , gemarineerd met look , salie , tijm zout en peper , een paar uur laten intrekken en dan het op zacht houtskoolvuur met nu en dan vuurkruiden aangewakkerd.Zie ook mijn gemaakt vlees snijplank , gemaakt door Oswald en Luc .

08:13 Gepost door jean d in hobby-kok | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbq, spareribs, hobbykok |  Facebook |