dinsdag, 21 november 2017

Chateau Sirene

Na aanleiding van een vriendendienstje, een fles wijn als bedanking gekregen, die vriend is Martin, ook wel eens Tin genaamd, zelf hij zelf, soit , nu terug naar die fles wijn, een Chateau Sirene 2015 , dit is een Grand Vin de Bordeaux - Medoc , Saint-Julien.
Saint-Julien is een kleine maar belangrijke rode wijnaanduiding van de Haut-Médoc op de linkeroever van Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk. Zijn reputatie is gebaseerd op zijn status als betrouwbare bron van consequent elegante, leeftijdswaardige wijnen.
De wijn bestaat een een mengeling van 3 soorten druiven, 30% Cabernet Sauvignon , 35% Merlot en 5% Cabernet Franc.
De wijn zelf werd ter kasteel gebotteld , wat zeker een meerwaarde is voor het behoud van de aroma's in de fles.
Heeft een alcohol gehalte van 14% en wordt het beste lichtjes gekoeld gedronken , een 17° of 18°.
Zoals het een Merlot betaamt komt pas de volle smaak na de dronk en geeft hier al zijn aroma's vrij , is zeer goed bij wildgerechten van pas die een beetje kruidig zijn of een zachtere kaassoort.
Na even gegoogeld te hebben , zag ik ook dat die te koop aangeboden wordt in de Aldi voor toch een prijsje van 13€ 99 , wat betekent dat men al in de betere wijnsoorten komen!
Op andere webwinkels zou de prijs iets hoger liggen , tot aan 19€!

foto Rosenzweig - Zelf gefotografeerd, CC BY-SA 3.0, Link

wijnen, vin, wine, Bordeaux, Medoc, Merlot, Cabernet-Sauvignon,

saint_julien_chateau_sirene.jpg





Italic lettering aanklikbaar

19:43 Gepost door jean d in keuken, Michelin | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn, wine, vin, bordeaux, merlot, cabernet, sauvignon |  Facebook |

dinsdag, 16 december 2014

receptidee voor kerstavond.

Gemakkelijk en tijd om bij de familie kerstavond te vieren . Kan gedeelte vooraf klaarzetten .



Uit de reklamefolder van Delhaize


Delhaize
Receptidee

Eendenborst met rode pompelmoes en peperkoek

Ingrediënten voor 4 personen :

3 eendenborstfilets
1/2 blokje gevogeltebouillon
4 sneetjes biopeperkoek
4 rode pompelmoezen
2 el room
zout en peper

Bereidingsswijze


Rooster 1 sneetje peperkoek en laat afkoelen (het zal hard worden)
Schil 3 pompelmoezen , snij de partjes tussen de vliezen uit
Doe dit boven een groot bord , zodat het sap opgevangen wordt.
Giet dit sap van de vierde pompelmoes toe.
Vul verder aan met water tot je 25 cl vloeistof hebt. Doe hierbij het verkruimelde halve bouillonblokje
en 3 verkruimelde sneetjes peperkoek.
Snij het vet bovenop de eendenborsten met een puntig mes kruisgewijs in .
Leg ze in een pan met anti-aanbaklaag met de vetkant naar onder en bak 5 min. op een matig vuur
gooi tussendoor het vet weg . Draai om en bak nog 5 min. , afhankelijk van de dikte . kies eigen cuisson
Kruid af met zout en peper
Haal uit de pan en verpak in aluminumfolie . Verwijder het braadvet en giet de inhoud van de beker in de pan .
Roer de aanbaksels los en laat 2 min. al roerend koken op een heel zacht vuurtje .
De peperkoek zal smelten . Voeg de room toen en breng op smaak met peper en zout .
Leg de partjes pompelmoes in de saus .
Verwarm nog even terwijl je de eendenborst in plakken snijdt .
Dien warm op , bestrooid met de geroosterde verkruimelde peperkoek .
Serveer met courgettenpannenkoekjes en een mengeling van witte en wilde rijst .
Wijntip : Chateau Plantey 2010 ,
Paulliac A.C.
€ 13,93

Smakelijk en Vrolijk Kerstavond.

donderdag, 12 juni 2014

Pompoensoep

de laatste portie pompoen tot een heerlijke soepje verwerkt , had er nog in de diepvries , overschot van een groot exemplaar . Terwijl er mij ook herinneringen opwekte , toe, ik nog als jonge trucker , door mijn baasje in een avontuur stortte door een eerste maal naar Parijs te rijden ! In die tijd was alles nog niet zo bewegwijzerd , had de chauffeur nog geen stadsplannen laat staan een navigatie systeem ! Toen moest men er op betrouwen om een collega of  een plaatselijke chauffeur of cafébaas , dit op dikwijls veel te klein papiertje te tekenen ! gewoon hilarisch ! Ging er naartoe met groenten of vlees op de markt van Paris ( toen een 1 miljoen inwoners ! ) Af en toe stond ik daar 2 á 3 dagen in een mierenhoop , en daar heb ik de befaamde Parijse uiensoep leren kennen in de Parijse bistro's , dit zowel overdag of in de nacht , want daar werd gewerkt 24 op 24 uur ! 




Dit soepje hierboven werd gemaakt door Anita , mijn vrouw , die daar op dit gebied een meesterkokkin is .

Zou bijna zeggen , wie met de kersttijd naar Parijs geweest en niet Soupe á l'oignon geproefd heeft bij temperaturen onder nul , heeft Parijs niet beleefd zoals het zou moeten


Hieronder het recept in het Frans
la soupe à l'oignon gratinée La particularité de cette soupe, est qu’elle se boit principalement au petit matin, quand Paris s’éveille, par les noctambules… Aujourd’hui, le chef Bernard Noël, dans la maison depuis 40 ans, ne propose plus à la carte la gratinée, il réserve cela seulement pour les copains. Denise quant à elle tient l’établissement depuis 46 ans, et à 84 ans, continue à venir prendre ses repas dans le bistrot et à y recevoir. Bernard vente ses talents de cuisinière, mais elle répond très modestement que c’est une simple cuisinière. Ingrédients (pour 4 personnes)
3 oignons moyens
150 g de baguette de la veille
1,5 litres de bouillon de bœuf maison (ou 4 sachets de bouillon Ariaké)
5 cuillères à soupe de Porto
170 g d’emmenthal râpé (mais Denise utilise du cantal, sa région d’origine)
30 g de beurre
poivre du moulin
Préparation
Préparer un bouillon de pot au feu (poireaux, carottes, céleri, navets…).
On passe ensuite le bouillon.
On réalise une fondue d’oignons au beurre, mais sans vin blanc !
On mouille ensuite cela avec le bouillon, puis on laisse cuire 10mn.
On prépare des croutons aillés, on ajoute du fromage puis on gratine.
Du temps des Halles on ajoutait un petit verre de Porto.1 litre 1/2 de bouillon de pot au feu réalisé avec : Poireaux, carottes, navets, rutabagas et oignons Un bouquet garni Eau, sel et poivre Clous de girofle Viande de bœuf (paleron et gite) Préparation Préchauffez le grill du four. Pelez et émincez les oignons (ne cherchez pas à les couper trop fin). Faites les fondre 10 minutes dans une poêle avec le beurre. Coupez la baguette en rondelles de 2 cm d’épaisseur environ et placez-les sur une plaque, bien étalées, dans le bas du four. Retournez-les et retirez-les quand elles sont bien dorées. Portez le bouillon à ébullition. Versez sur les oignons, ajoutez le Porto, et laissez cuire encore 15 minutes à feu moyen. Ajoutez 20 tours de moulin à poivre. Dans une sauteuse ou une cocotte large, versez 1/3 de la soupe. Ajoutez 1/3 des rondelles de baguette, puis saupoudrez 50 g de fromage. Recommencez 2 fois en terminant par le pain 70 g de fromage. Enfournez 5 minutes sous le grill en surveillant la cuisson. La soupe doit être gratinée mais pas brulée ! Servez avec une louche.

zaterdag, 03 mei 2014

Voorgerecht v/h weekend

Voorgerecht nummer 1 in België en omstreken , Scampi ! . Maar , bij manier van spreken , 1000 verschillende manieren om klaar te maken . Bij mij was het dit weekend , kokosmelk - curry - visfond . 

scampi_kokosmelksaus_curry.JPG

Scampi_Curry014.jpg

dinsdag, 25 maart 2014

De Knotwilg

knotwilgen (11) - kopie.JPG
klik op afbeelding

 

De Knotwilg

17:49 Gepost door jean d in hobby-kok, keuken, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 02 maart 2014

Hesperolletjes

Tradioneel recepten uit grootmoeders tijd

IMG_6178.JPG

Benodigheden ; voor 4 personen
8 stronken , witloof ; 8 schellen ham , muskaatnoot , peper en zout , gruyere kaas ,Parmezaanse kaas,

Snij eerste de uiteinden af op 1cm , neem een braisierepan doe er ongeveer 40gr boter erin met water zo een 3cm hoog en leg de stronken witllof erin en kruid met peper , zout en ruim muskaatnoot (vers geschraapt) en laat een 15 min op een laag vuur braiseren. Laat ze dan een poosje uitdruppen op keukenpapier , doe ze dan in een ovenschotel en giet er de Mornay² saus erover en indien plaats over langs de kanten , leg er een paar gekookte aardappelen errond en bestrooi dan uw kaas erover

voor de witte saus (klik hier)

i.p.v. van gruyere heb ik Prince de Dieux gebruikt en de Gruyere gemengd met ,Parmezaanse kaas op de afgewerkte schotel om dan een 20 min. in de oven en nog eens 3min. onder grill om het heerlijke korstje te bekomen .
Daarbij heb ik gekookte aardappelen gedaan , men kan er eventueel een paar gekookte aardappelen romdom in de ovenschotel in leggen bestrooid met de kaas .



Prince de dieux

 

2 - Mornay saus bekomt men nadat je er kaas bij de bechamelsaus hebt toegevoegd

zaterdag, 01 maart 2014

Saffraansausje met selder en peterselie

Saus voor bij de vis

Ingrediënten(4personen)                                                  Voorbereiding (10 min.)

1 stengel witte selder                                                        Snij de selder in kleine blokjes

3 takjes verse peterselie                                                    Snipper de sjalot

1 sjalot                                                                            Hak de peterselie fijn

1 dl lichte room

1 el boter

1 dl witte wijn of vermout

2 dl visfond

1/2 capsule saffraan

zout en zwarte peper

Bereiding (30 min.)

  1. Smelt de boter in een steelpannetje .Stiif de sjalot en de selder 5 min. op een zacht vuurtje.
  2.      Overgiet met witte wijn of vermout en laat de helft inkoken.
  3.      Giet er de visfond en de room bij en laat 5 min. inkoken.
  4.      Voeg op het laatste moment de saffraan en de fijngehakte peterselie toe.

                 Kruid met zwarte peper en zout.

     W Voeg op het einde nog een koffielepel rouille toe voor een extra pittige smaak . Laat daarna het sausje niet meer koken.

      W U kan ook 3 el fijngesnipperde peterselie uit de diepvries gebruiken.

      W Lekker bij alle soorten vis en bij scampi's.

DSC_9360-e1326744802307.jpg

 

 

 

 

01:43 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, keuken, vis, Winkelen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

maandag, 17 februari 2014

Konijn met abdijbier

Stoofpotje van konijn met abdijbier

hoofdgerecht



<align="left"> 4 stukken konijn - 1/3 knolselder - 4 dikke wortelen - 1 ui - 800gr aardappelen - 2 el boter - 1 sneetje brood -
1 el mosterd - 33 cl abdijbier (blond) - 5 dl kippenbouillon - peper & zout

voorbereiding
Snij de ui grof - schil de knolselder en de wortelen en snij in geleijke blokjes van 1cm - schil de aardappelen.


Bereiding


Smelt de boter in een grote kookpot met dikke bodem en bak de stukken konijn aan alle kanten goudbruin.
Breng op smaak met peper en zout.
Leg de stukken ui rond het konijn en giet het bier en de bouillon er langs de rand van de kookpot bij
Besmeer de boterham met de mosterd en leg op de stukken konijn.
Laat afgedekt ±1 uur sudderen op het vuur
Kook de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water
Roer de boterham goed onder het vocht v/h konijn en voeg de knolselder en de wortelentoe
Laat nog 20 min. garen .
Voeg eventueel nog wat kippen bouillon toe als er te vocht overblijft.
Breng op smaak met peper & zout

Afwerking
Verdeel de stukken konijn met de groentjes over de borden
serveer met de gekookte aardappelen.

biertip:
Postel Dubbel
abdijbier
Flamboyant 'Tradition
A.O.P. Fitou

konijn

aangeboden door Colruyt

22:25 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, keuken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

donderdag, 30 januari 2014

Onze Patatten

Aardappellen , gezond ? lees er meer over hieronder over.

 


Aardappelen Heb je je wel eens afgevraagd waarom aardappelen zo goedkoop zijn? De methode om aardappels te telen is sterk afhankelijk van pesticiden. Daarom groeien ze snel en groot. De grond waarop aardappelen groeien is doordrenkt van de pesticiden. Biologische aardappels zijn wel iets duurder maar je kunt ze veel dunner schillen of zelfs niet schillen en slechts raspen en de zwarte puntjes weghalen. Dat kun je bij pesticiden-aardappels beslist niet doen want dan krijg je teveel gif binnen.


klik op de blauwe aardappelen

woensdag, 29 januari 2014

Épaule d'agneau

Één van mijn lekkerste favorieten , 

22:01 Gepost door jean d in hobby-kok, keuken, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |