dinsdag, 16 december 2014

receptidee voor kerstavond.

Gemakkelijk en tijd om bij de familie kerstavond te vieren . Kan gedeelte vooraf klaarzetten .



Uit de reklamefolder van Delhaize


Delhaize
Receptidee

Eendenborst met rode pompelmoes en peperkoek

Ingrediënten voor 4 personen :

3 eendenborstfilets
1/2 blokje gevogeltebouillon
4 sneetjes biopeperkoek
4 rode pompelmoezen
2 el room
zout en peper

Bereidingsswijze


Rooster 1 sneetje peperkoek en laat afkoelen (het zal hard worden)
Schil 3 pompelmoezen , snij de partjes tussen de vliezen uit
Doe dit boven een groot bord , zodat het sap opgevangen wordt.
Giet dit sap van de vierde pompelmoes toe.
Vul verder aan met water tot je 25 cl vloeistof hebt. Doe hierbij het verkruimelde halve bouillonblokje
en 3 verkruimelde sneetjes peperkoek.
Snij het vet bovenop de eendenborsten met een puntig mes kruisgewijs in .
Leg ze in een pan met anti-aanbaklaag met de vetkant naar onder en bak 5 min. op een matig vuur
gooi tussendoor het vet weg . Draai om en bak nog 5 min. , afhankelijk van de dikte . kies eigen cuisson
Kruid af met zout en peper
Haal uit de pan en verpak in aluminumfolie . Verwijder het braadvet en giet de inhoud van de beker in de pan .
Roer de aanbaksels los en laat 2 min. al roerend koken op een heel zacht vuurtje .
De peperkoek zal smelten . Voeg de room toen en breng op smaak met peper en zout .
Leg de partjes pompelmoes in de saus .
Verwarm nog even terwijl je de eendenborst in plakken snijdt .
Dien warm op , bestrooid met de geroosterde verkruimelde peperkoek .
Serveer met courgettenpannenkoekjes en een mengeling van witte en wilde rijst .
Wijntip : Chateau Plantey 2010 ,
Paulliac A.C.
€ 13,93

Smakelijk en Vrolijk Kerstavond.

maandag, 20 oktober 2014

Winterkost

De herfst gaat zich laten voelen , en op het land worden de meeste wintergroenten ,  stilletjes aan binnengehaald en kan men weer aan andere menu's denken . Een andere hoofdstuk in Ons Kookboek .
Vlaanderen , is een belangrijke marktspeler op gebied van wintergroenten , vooral in het Westelijke deel van Vlaanderen , dat een beetje de keuken van België is.


Boerenkool
klik op de Kool

Onze vitamines moeten wij daaruit halen om ons te wapenen tegen de winterkwaaltjes .
De meeste daarvan zitten in allerlei soorten Kolen .Hier vind je een lijst met de voornaamste , en die zou iedere gezin met kinderen toch regelmatig moeten klaarmaken .
klik hier voor de lijst

vrijdag, 10 oktober 2014

Friet , spek en eieren

Spiegelei met krokante dunne spekreepjes


IMG_6871-crop.JPG



Bij niet weten wat te kiezen wat wij weeral moesten voor middagmaal ,
dan maar een noodoplossing , en gingen voor een spiegelei !
Eieren rechtstreeks v/d boer ( zijn kippen hé ) met fijne afgesneden spekreepjes ,
krokant gebakken om daarna elk 2 spiegeleieren gebakken .
Na het bakken v/d eieren het vuur afgezet en daar het eiwit laten stollen om daarna een 3tal minuten onder grill te plaatsen in de oven om de bovenkant te garen .
Met zelf gemaakte frietjes in de hernieuwde frituurolie ,
was het een brasserie gerechtje waardig . Dit gerecht heb ik dikwijls , toen ik indertijd nog trucker was , vooral in Duitsland besteld

woensdag, 08 oktober 2014

Roggevlerken

Roggevlerken op Jean's wijze
Twee mooie dikke roggevlerken (of vleugens , zoals jezelf het noemen wilt) , droog die een beetje met keukenpapier , wrijf die dan met bloem (ikzelf neem speltbloem) . Warm ondertussen je pan in en laat goed warm worden , niet heet , en smelt bakboter en evenveel hoeveboter , laat die niet te veel bruin worden , en leg dan en roggevlerken erin en kom er niet aan voor een 5-tal minuten .Als die tijd om is , draait voorzichtig om en zet je vuur 30% lager en laat nog eens 5 minuten . Nadien neem je de roggevlerken eruit en laat rusten voor een zestal minuten . Tijdens dit proces , giet het meeste vet weg en laat je vuur staan zoals hij laatst stond , neem je flinke portie hoeveboter ( ook volgens eigen smaak ) smelten en doe een grote el kappertjes erbij , ( dit kun je ook naar eigen smaak doen ) , doe er een th lepel rode wijnazijn er bij , of eventueel citroen en laat een poosje aansudderen . Wat je bij de roggevlerken wil eten is jouw eigen fatansie , een goede purée past hier zeker bij met een mengeling van salades , ook kan men kiezen voor pasta waren .
Zorg ervoor dat je warme borden hebt
eet smakelijk.

vis;hobbykok

 

14:31 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, Piet Huysentruyt, vis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis;hobbykok |  Facebook |

zaterdag, 03 mei 2014

Voorgerecht v/h weekend

Voorgerecht nummer 1 in België en omstreken , Scampi ! . Maar , bij manier van spreken , 1000 verschillende manieren om klaar te maken . Bij mij was het dit weekend , kokosmelk - curry - visfond . 

scampi_kokosmelksaus_curry.JPG

Scampi_Curry014.jpg

zondag, 02 maart 2014

Hesperolletjes

Tradioneel recepten uit grootmoeders tijd

IMG_6178.JPG

Benodigheden ; voor 4 personen
8 stronken , witloof ; 8 schellen ham , muskaatnoot , peper en zout , gruyere kaas ,Parmezaanse kaas,

Snij eerste de uiteinden af op 1cm , neem een braisierepan doe er ongeveer 40gr boter erin met water zo een 3cm hoog en leg de stronken witllof erin en kruid met peper , zout en ruim muskaatnoot (vers geschraapt) en laat een 15 min op een laag vuur braiseren. Laat ze dan een poosje uitdruppen op keukenpapier , doe ze dan in een ovenschotel en giet er de Mornay² saus erover en indien plaats over langs de kanten , leg er een paar gekookte aardappelen errond en bestrooi dan uw kaas erover

voor de witte saus (klik hier)

i.p.v. van gruyere heb ik Prince de Dieux gebruikt en de Gruyere gemengd met ,Parmezaanse kaas op de afgewerkte schotel om dan een 20 min. in de oven en nog eens 3min. onder grill om het heerlijke korstje te bekomen .
Daarbij heb ik gekookte aardappelen gedaan , men kan er eventueel een paar gekookte aardappelen romdom in de ovenschotel in leggen bestrooid met de kaas .



Prince de dieux

 

2 - Mornay saus bekomt men nadat je er kaas bij de bechamelsaus hebt toegevoegd