dinsdag, 17 februari 2015

Afvallen ?

Er zijn mensen die van alles durven te beweren !

lees maar artikel .
KLIK HIER

17:20 Gepost door jean d in groenten, recepten, Wetenschap | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

maandag, 20 oktober 2014

Winterkost

De herfst gaat zich laten voelen , en op het land worden de meeste wintergroenten ,  stilletjes aan binnengehaald en kan men weer aan andere menu's denken . Een andere hoofdstuk in Ons Kookboek .
Vlaanderen , is een belangrijke marktspeler op gebied van wintergroenten , vooral in het Westelijke deel van Vlaanderen , dat een beetje de keuken van België is.


Boerenkool
klik op de Kool

Onze vitamines moeten wij daaruit halen om ons te wapenen tegen de winterkwaaltjes .
De meeste daarvan zitten in allerlei soorten Kolen .Hier vind je een lijst met de voornaamste , en die zou iedere gezin met kinderen toch regelmatig moeten klaarmaken .
klik hier voor de lijst

woensdag, 08 oktober 2014

Roggevlerken

Roggevlerken op Jean's wijze
Twee mooie dikke roggevlerken (of vleugens , zoals jezelf het noemen wilt) , droog die een beetje met keukenpapier , wrijf die dan met bloem (ikzelf neem speltbloem) . Warm ondertussen je pan in en laat goed warm worden , niet heet , en smelt bakboter en evenveel hoeveboter , laat die niet te veel bruin worden , en leg dan en roggevlerken erin en kom er niet aan voor een 5-tal minuten .Als die tijd om is , draait voorzichtig om en zet je vuur 30% lager en laat nog eens 5 minuten . Nadien neem je de roggevlerken eruit en laat rusten voor een zestal minuten . Tijdens dit proces , giet het meeste vet weg en laat je vuur staan zoals hij laatst stond , neem je flinke portie hoeveboter ( ook volgens eigen smaak ) smelten en doe een grote el kappertjes erbij , ( dit kun je ook naar eigen smaak doen ) , doe er een th lepel rode wijnazijn er bij , of eventueel citroen en laat een poosje aansudderen . Wat je bij de roggevlerken wil eten is jouw eigen fatansie , een goede purée past hier zeker bij met een mengeling van salades , ook kan men kiezen voor pasta waren .
Zorg ervoor dat je warme borden hebt
eet smakelijk.

vis;hobbykok

 

14:31 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, Piet Huysentruyt, vis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vis;hobbykok |  Facebook |

woensdag, 24 september 2014

Zalm papillot

Onlangs naar Auchan - Roncq boodschappen gedaan , daar een zalm aan de haak (haha) geslagen , omdat veel vissoorten goedkoper en verser zijn . Die zalm die men daar kan kopen is geheel andere smaak (beter) dan die men in België kan kopen . Dan moet die natuurlijk nog klaarmaken , en na effe gegoogeld , heb ik maar in een envelopke ( papillot )  gedaan .

klik hier voor het recept

IMG_3491.JPG


foto © jadeg

zondag, 29 juni 2014

Stoofpotje van hondshaai

hondshaai.jpg
Stoofpotje van hondshaai



Zaterdag een visdag van gemaakt , nl. hondshaai of in de volksmond zeepaling , daar hij door vele vishandelaars als paling verkocht werd in de winkels en zo een duurdere prijs konden aan rekenen . En mensen die leek waren op vlak van vissoorten , trapten daar in . Er zit trouwens iets minder smaak in , daarom ook goedkoop , maar met een goedkoop produkt kan men toch nog een goed gerechtje klaarmaken , kwestie van smaaktoevoegingen bij te bereiden . In Anita's bereiding zit tal van specerijen , zoals , olijven , 1 rode peper , 1 glas witte wijn , 1 ajuin , kappertjes , peper en zout , 1 blikje tomaatpuree , 1 tomaat en dit alles laten pruttelen op een zacht vuurtje voor 15 minuten en klaar is kees . Als toevoegsel kan men kiezen wat men zelf wilt , rijst , pasta en gekookte aardappelen .

 




Hondshaai -(Scyliorhinus canicula)


klik hier voor recept Jeroen Meus


klik hier voor recept Jeroen Meus #2


klik hier voor recept Ilse D'hooge


klik hier voor recept Ilse D'hooge uit de Libelle weekblad

donderdag, 12 juni 2014

Pompoensoep

de laatste portie pompoen tot een heerlijke soepje verwerkt , had er nog in de diepvries , overschot van een groot exemplaar . Terwijl er mij ook herinneringen opwekte , toe, ik nog als jonge trucker , door mijn baasje in een avontuur stortte door een eerste maal naar Parijs te rijden ! In die tijd was alles nog niet zo bewegwijzerd , had de chauffeur nog geen stadsplannen laat staan een navigatie systeem ! Toen moest men er op betrouwen om een collega of  een plaatselijke chauffeur of cafébaas , dit op dikwijls veel te klein papiertje te tekenen ! gewoon hilarisch ! Ging er naartoe met groenten of vlees op de markt van Paris ( toen een 1 miljoen inwoners ! ) Af en toe stond ik daar 2 á 3 dagen in een mierenhoop , en daar heb ik de befaamde Parijse uiensoep leren kennen in de Parijse bistro's , dit zowel overdag of in de nacht , want daar werd gewerkt 24 op 24 uur ! 




Dit soepje hierboven werd gemaakt door Anita , mijn vrouw , die daar op dit gebied een meesterkokkin is .

Zou bijna zeggen , wie met de kersttijd naar Parijs geweest en niet Soupe á l'oignon geproefd heeft bij temperaturen onder nul , heeft Parijs niet beleefd zoals het zou moeten


Hieronder het recept in het Frans
la soupe à l'oignon gratinée La particularité de cette soupe, est qu’elle se boit principalement au petit matin, quand Paris s’éveille, par les noctambules… Aujourd’hui, le chef Bernard Noël, dans la maison depuis 40 ans, ne propose plus à la carte la gratinée, il réserve cela seulement pour les copains. Denise quant à elle tient l’établissement depuis 46 ans, et à 84 ans, continue à venir prendre ses repas dans le bistrot et à y recevoir. Bernard vente ses talents de cuisinière, mais elle répond très modestement que c’est une simple cuisinière. Ingrédients (pour 4 personnes)
3 oignons moyens
150 g de baguette de la veille
1,5 litres de bouillon de bœuf maison (ou 4 sachets de bouillon Ariaké)
5 cuillères à soupe de Porto
170 g d’emmenthal râpé (mais Denise utilise du cantal, sa région d’origine)
30 g de beurre
poivre du moulin
Préparation
Préparer un bouillon de pot au feu (poireaux, carottes, céleri, navets…).
On passe ensuite le bouillon.
On réalise une fondue d’oignons au beurre, mais sans vin blanc !
On mouille ensuite cela avec le bouillon, puis on laisse cuire 10mn.
On prépare des croutons aillés, on ajoute du fromage puis on gratine.
Du temps des Halles on ajoutait un petit verre de Porto.1 litre 1/2 de bouillon de pot au feu réalisé avec : Poireaux, carottes, navets, rutabagas et oignons Un bouquet garni Eau, sel et poivre Clous de girofle Viande de bœuf (paleron et gite) Préparation Préchauffez le grill du four. Pelez et émincez les oignons (ne cherchez pas à les couper trop fin). Faites les fondre 10 minutes dans une poêle avec le beurre. Coupez la baguette en rondelles de 2 cm d’épaisseur environ et placez-les sur une plaque, bien étalées, dans le bas du four. Retournez-les et retirez-les quand elles sont bien dorées. Portez le bouillon à ébullition. Versez sur les oignons, ajoutez le Porto, et laissez cuire encore 15 minutes à feu moyen. Ajoutez 20 tours de moulin à poivre. Dans une sauteuse ou une cocotte large, versez 1/3 de la soupe. Ajoutez 1/3 des rondelles de baguette, puis saupoudrez 50 g de fromage. Recommencez 2 fois en terminant par le pain 70 g de fromage. Enfournez 5 minutes sous le grill en surveillant la cuisson. La soupe doit être gratinée mais pas brulée ! Servez avec une louche.

zaterdag, 03 mei 2014

Voorgerecht v/h weekend

Voorgerecht nummer 1 in België en omstreken , Scampi ! . Maar , bij manier van spreken , 1000 verschillende manieren om klaar te maken . Bij mij was het dit weekend , kokosmelk - curry - visfond . 

scampi_kokosmelksaus_curry.JPG

Scampi_Curry014.jpg

zondag, 02 maart 2014

Hesperolletjes

Tradioneel recepten uit grootmoeders tijd

IMG_6178.JPG

Benodigheden ; voor 4 personen
8 stronken , witloof ; 8 schellen ham , muskaatnoot , peper en zout , gruyere kaas ,Parmezaanse kaas,

Snij eerste de uiteinden af op 1cm , neem een braisierepan doe er ongeveer 40gr boter erin met water zo een 3cm hoog en leg de stronken witllof erin en kruid met peper , zout en ruim muskaatnoot (vers geschraapt) en laat een 15 min op een laag vuur braiseren. Laat ze dan een poosje uitdruppen op keukenpapier , doe ze dan in een ovenschotel en giet er de Mornay² saus erover en indien plaats over langs de kanten , leg er een paar gekookte aardappelen errond en bestrooi dan uw kaas erover

voor de witte saus (klik hier)

i.p.v. van gruyere heb ik Prince de Dieux gebruikt en de Gruyere gemengd met ,Parmezaanse kaas op de afgewerkte schotel om dan een 20 min. in de oven en nog eens 3min. onder grill om het heerlijke korstje te bekomen .
Daarbij heb ik gekookte aardappelen gedaan , men kan er eventueel een paar gekookte aardappelen romdom in de ovenschotel in leggen bestrooid met de kaas .



Prince de dieux

 

2 - Mornay saus bekomt men nadat je er kaas bij de bechamelsaus hebt toegevoegd

zaterdag, 01 maart 2014

Saffraansausje met selder en peterselie

Saus voor bij de vis

Ingrediënten(4personen)                                                  Voorbereiding (10 min.)

1 stengel witte selder                                                        Snij de selder in kleine blokjes

3 takjes verse peterselie                                                    Snipper de sjalot

1 sjalot                                                                            Hak de peterselie fijn

1 dl lichte room

1 el boter

1 dl witte wijn of vermout

2 dl visfond

1/2 capsule saffraan

zout en zwarte peper

Bereiding (30 min.)

  1. Smelt de boter in een steelpannetje .Stiif de sjalot en de selder 5 min. op een zacht vuurtje.
  2.      Overgiet met witte wijn of vermout en laat de helft inkoken.
  3.      Giet er de visfond en de room bij en laat 5 min. inkoken.
  4.      Voeg op het laatste moment de saffraan en de fijngehakte peterselie toe.

                 Kruid met zwarte peper en zout.

     W Voeg op het einde nog een koffielepel rouille toe voor een extra pittige smaak . Laat daarna het sausje niet meer koken.

      W U kan ook 3 el fijngesnipperde peterselie uit de diepvries gebruiken.

      W Lekker bij alle soorten vis en bij scampi's.

DSC_9360-e1326744802307.jpg

 

 

 

 

01:43 Gepost door jean d in Colruyt, hobby-kok, keuken, vis, Winkelen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

zondag, 16 februari 2014

Scampi's in kokosmelk

3877124912.JPG Scampi in kokosnoot met appel



benodigheden:
24 scampi
1 blik kokosmelk
6 kersttomaat
30gr curry
1 kleine ajuin
5ml wishky
30gr peterselie
3 teentjes look
500ml kippebouillon
1 appel
zout , peper en 1 soeplepel olijfolie.



Giet de kokosmelk in een kookpan op en licht vuur (voorverwarmen),
zet twee pannen op het vuur , niet hard,alleen voorverwarmen,kuist en verwijderd het darmkanaal bij de scampi's
Snij de appel in stukjes of schijfjes , alsook de ui in fijne stukjes ,
stoof de appelstukjes , voeg na een drietal minuten de ui en geperste look erbij ,

snij de kersttomaat middendoor en 
laat garen en voeg daarna de kippenbouillon om een 20tal minuten te laten sudderen.
Nu kan je ondertussen uw scampi's met bloem inwrijven , of in een diepvrieszakje en schudden
doe ze in de warme pan , men kan nog steeds een beetje boter bijdoen
laat ze niet te lang bakken , anders worden ze taai
neem van het vuur , ondertussen zijn de 20 min. bijna voorbij om uw saus af te werken
neem de staafmixer en mix goed tot er geen stukjes meer zijn
Neem een fijne zeef en giet door , zodat er geen stukjes in de saus zijn .
Daarna voeg je de scampi's bij en laat één minuut sudderen.
Deze  hoeveelheden zijn gebaseerd  op twee personen , indien je dit als voorgerecht opdient
kan je er stokbrood bijgeven , geef je dit als hoofdgerecht zijn veel mogelijkheden
om iets bij te eten.

Een tip , drink ééns een Belgisch bier daarbij ! 
Smakelijk !

982442677.JPG

19:38 Gepost door jean d in hobby-kok, Ontspanning, recepten | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |